dimecres, 4 de febrer de 2009

Homofobia - transfòbia. NO GRÀCIES!

"La dignitat de la persona, els drets inviolables que els són inherents, el lliure desenvolupament de la personalitat, el respecte a la llei i als drets dels altres són fonaments de l'ordre polític i de la pau social i humana".

Homofòbia: Una fòbia és una por intensa i específica a objectes i situacions concretes, com per exemple als espais oberts (agorafòbai) o als llocs tancats (claustrofòbia). Quan la persona s'enfronta a aquest objecte o situació experimenta ansietat intensa de forma immediata. La persona tendeix a evitar la situació fòbica, encara que reconeix que la por és excessiva o irracional. En aquest cas, homofòbia, té a veure amb la por a l'homoseuxalitat o a ser homosexual i amb el posterior despreci al món i a les persones homosexuals lesbianes, bisexuals o transexuals.

En l'antiguitat (per exemple, entre els grecs, romans, xinesos i egipcis: bàsicament les cultures més abançades de l'època classica) l'homosexualitat era només una manifestació més de la sexualitat del ser humà, sense qualificatiu ni especial rellevància. L'era moderna i sobretot el judeocristianisme va modificar aquesta situació, castigant-lo, censurant-lo i prohibint la seva expressió. Avui dia, en molts països del món l'homosexualitat segueix sent penalitzada o discriminada per llei, fins i tot castigada amb la pena de mort. Un objectiu de les organitzacions que lluiten pels drets dels gais i lesbianes és assolir que es reformin aquestes lleis discriminatòries i que s'aprovin altres que protegeixin explícitament la llibertat d'orientació i identitat sexual. No obstant això, adverteixen que les reformes legislatives per si soles no resoldran les situacions de discriminació i violència que pateixen moltes persones homosexuals, doncs aquestes pors es basen en una homofòbia generalitzada que no només opera a través de les lleis. És doncs necessàri fer un un primer pas, un canvi més aviat social i fomentar l'integració de la cultura del respecte i de la normalitat de la diversitat sexual.

L'homofòbia és un terme que descriu l'odi i el rebuig a gais, lesbianes bisexuals i transexuals. Refereix a la por o a la negativa de persones, organitzacions, agències i/o governs a enfrontar la realitat i les especificitats que té aquest comportament sexual no heterosexual. L'homofòbia té un efecte directe, moltes vegades devastador, sobre la vida de les persones homosexuals. També obstaculitza la posada en pràctica d'estratègies d'educació, prevenció i sensibilització entorn de la diversitat sexual. No és pas només una reivindicació d'uns pocs, si no la necessitat d'esdevindre un fet desacomplexat, on la marginació pot arribar a inhibir les propies relacions homosexuals fins al punt de menystenir-les.

La manifestació en contra del matrimoni homosexual demostra la deriva ideològica de molts grups polítics de la dreta més retrògrada. Les mobilitzacions ultracabernoses organitzades i promogudes pel PP o per Unió Democràtica de Catalunya i amb el suport incondicional de la Conferència Episcopal Espanyola i Plataformes civils afins com e-cristians, demostren la intolerància i la desinformació que pateix una part de la població, on malauradament, l'arma més comú és la pedagogia per a la por.

"La família sí importa" és un dels molts lemes que busquen la confusió i la polèmica ja que dóna a entendre el fet que de tipus de família n'hi ha una: la tradicional heterosexual". Molta gent que promulga aquests missatges, transformen uns dogmes en ignorància; per al poble, aquesta ignorància, es converteix en dubte; el dubte es converteix en por; la por en odi; i l'odi en una ignorància encara més pastosa. I la roda va girant.

Avui en dia, la societat avança, progressa i les societats lliures i justes que volem han de reconèixer els drets individuals i donar la possibilitat de viure a cadascú amb llibertat i respecte.


La teva llibertat acaba on comença la meva.