Jove Decideix

dimecres, 14 de maig del 2008

Tornarem a sofrir, tornarem a lluitar, tornarem a vèncer!!!

PER FER MEMÒRIA: DISCURS DE LLUÍS COMPANYS PROCLAMANT L’ESTAT CATALÀ EL 1934.

Les forces monàrquiques i feixistes, que des d’un temps ençà pretenien trair la república, han aconseguit el seu objectiu i han assaltat el poder. Els partits i els homes que han fet públiques migrades contra el nostre poble i els nuclis que prediquen constantment, l’odi i la guerra contra Catalunya, constitueixen avui el suport de les actuals institucions. Els fets que s’han produït donen a tots els ciutadans la clara sensació que la República, en els seus fonamentals postulats democràtics es troba en gravíssim perill.

En aquesta hora solemne en nom del poble i del Parlament, el govern que presideixo assumeix totes les facultats del poder a Catalunya, i proclama l’Estat Català de la República Federal Espanyola i en enfortir i establir la relació amb els dirigents de la protesta contra els feixistes els invita a instaurar a Catalunya el govern provisional de la república que trobarà en el nostre poble català el més generós impuls de fraternitat en el comú anhel de vestir una república federal lliure i magnifica.

El govern de Catalunya estarà en tot moment en contacte amb el poble. Aspirem a establir a Catalunya el reducte indestructible de les essències de la república. Invito a tots els catalans a l’obediència al govern i a que tothom acati les meves ordres, amb l’entusiasme i la disciplina del poble ens sentim forts i invencibles. Mantindrem a ratlla a tothom! però cal que cadascú es contingui i es subjecti a la disciplina i a la consigna dels dirigents. Catalunya arbora la seva bandera! Crida a tothom al compliment del deure i a la obediència absoluta al Govern de la Generalitat, que des d’ara trenca tota relació amb les institucions falsejades. El govern, des d’aquest moment, obrarà amb energia inexorable perquè ningú provi de pertorbar i pugui comprometre els objectius patriòtics, amb la seva actitud. Catalans! L’hora és greu i gloriosa. L’esperit del president Macià, restaurador de la Generalitat ens acompanya. Cadascú al seu lloc! Catalunya i la república al cor de tots! Visca Catalunya! Visca la república! Visca la llibertat! ”

La coalició Front Popular, encapçalada per Lluís Companys i lògicament per ERC, guanya les eleccions del 16 de febrer del 1936. Li toca doncs, a en Lluís Companys sortir al balcó de la Generalitat aclamat pel poble català:

“ Catalans! He de realitzar un esforç per superar l’emoció d’aquests moments per poder dirigir-vos la paraula. És lo meu poble. Lo vostre poble, aquesta plaça i aquest balcó! Tornarem a reprendre la nostra tasca després d’hores doloroses i amargues. Per la voluntat! Per la simpatia i l’afecte de la sagrada onada popular estem aquí altre vegada! Venim aquí per servir els nostres ideals. Portem l’anima pletòrica de sentiments. Res de venjances, però si un nou esperit de justícia i reparació. Recollim les lliçons de l’experiència. Tornarem a sofrir, tornarem a lluitar, tornarem a vèncer!!”